Zeilboten

Zeilboten zijn boten die hoofdzakelijk  met behulp van een hoofdzeil en/of voorzeil  wordt voortbewogen door windkracht. Deze kunnen een hulpmotor hebben om voornamelijk in de aanmeerhavens te manoeuvreren. Een zware, diepe kiel maakt dat het zwaartepunt van de boot onder het drukpunt ligt.

Zodra de boot schuin komt te liggen, wordt het oprichtend koppel groter door de invloed op de zwaartekracht en de opwaartse kracht en wordt het geheel in balans gehouden. Deze krachten samen zorgen ervoor dat de boot niet omslaat. Spanten een spant bij een boot is de vorm van de romp van de boot. Er zijn veel verschillende soorten spanten. De spanten die je het meest tegenkomt zijn:  Een rondspant,  Een S-spant,  Een knikspant met V-bodem,  Een multi-knikspant

De zeilboot wordt gemaakt van hout, staal of polyester en waren in het verleden de belangrijkste vervoersmiddel voor het vervoeren van goederen en personen op lange afstanden.

Gaffelzeil: Bij een gaffel getuigd zit je zeil vast aan de giek en heb je een gaffel. De gaffel zit bovenaan de mast en is korter dan de giek. De gaffel kan zowel recht als krom zijn. Bij veel moderne boten is de gaffel recht en bij veel platbodems is de gaffel krom.

Torenzeil: Een torenzeil is een driehoekig zeil. Het steekt ook minder ver uit dan een gaffelzeil.

Sprietzeil: Een sprietzeil heeft 2 bovenhoeken. De ene hoek zit aan de mast vast. De andere hoek wordt omhooggehouden door een spriet. Dit is een lange dunne buis die de andere hoek van het zeil omhoog houd.

Een Cat of Jol getuigd bestaat uit één zeil. Dit type tuigage komt vooral voor bij snelle een- of tweemans boten.

Sloep getuigd: Deze tuigage bestaat uit een grootzeil en een voorzeil, genaamd de fok. Dit type getuigd komt het meeste voor bij moderne jachten. Het sloep getuigd kan een torenzeil of een gaffelzeil hebben.

Het kotter getuigd kan in vele vormen voorkomen. Het verschil zit m in de voorzeilen. Er wordt meestal een fok en een zogenaamde kluiver gevoerd.

Het kits getuigd dit schip heeft 2 masten. Een grote mast voor en een kleine mast achter. Je kunt deze goed onthouden omdat de kinderen in de auto altijd achterin zitten! Op de voorste mast kunnen meerdere zeilen gevoerd worden.

Zeilboot