Waarschip

De Waarschip is een in Delfzijl ontworpen en gebouwd zeilschip gemaakt van hout en epoxy (composiet). Deze zeer herkenbare jachten zijn beroemd geworden door hun sportieve uiterlijk, het warme karakter, de leefbaarheid aan boord, de zeileigenschappen en natuurlijk de duurzaamheid. Door toepassing van epoxy’s en epoxy coatings kunnen licht, water, zuurstof het hout niet meer binnendringen waardoor rotting wordt voorkomen. Onderhoud is hiermee behoorlijk gereduceerd.

Geschiedenis

Willem J. Akkerman en Klaas T. Kremer hebben oorspronkelijk in 1963 de jachtwerf Waarschip gesticht. Beiden kwamen van het ontwerpbureau E.G. van de Stadt en hebben daar veel teken- en ontwerpervaring opgedaan. Voor vele bekende Nederlandse jachtontwerpers was dat bureau de bakermat (o.a. Koos de Ridder en Dick Zaal).

De Waarschepen-basis ontstond feitelijk door een gelukkige samenloop van omstandigheden. Naast compagnons en goede vrienden waren beide ook begaafde ontwerpers, enthousiaste zeilers en vakbekwame timmerlieden. Een succesformule. De één duidelijk een stylist en tekenaar (Akkerman) en de ander meer een ontwerper/constructeur (Kremer, ir. scheepsbouw Delft). Jaren na de breuk tussen Akkerman en Kremer is Akkerman zelfs weer teruggekeerd op dat v.d. Stadt-nest. Beiden hebben in het jaar 2000 het leven gelaten.

Composiet is een samengesteld materiaal, een combinatie van twee of meer materialen (bestaande uit wapening, vulstoffen en composiet matrix binder) verschillend in vorm op macro niveau. De samengestelde delen behouden hun identiteit, ze vermengen zich niet volledig in elkaar maar werken samen in harmonie met als doel de eigenschappen van het basis materiaal te verbeteren.

Waarschip 28