Gillissen

Gillissen zijn motorboten gemaakt van hoogwaardige stalen romp en bovenbouw met binnenboord diesel motor. Deze dienen voor de recreatie vaart en commerciële vaart.

De geschiedenis van de werf

Naar een ontwerp van Th. Gillissen maakten scheepsbouwers uit Werkendam, een jachtwerf die zich toelegt op stalen motor- en zeilboten, een 10 meter lange rondspant motorboot.  Theodoor G. (1921 – 2002) werd geboren te Haarlem. In zijn jeugd bouwde Theo met zijn vader al diverse kleine bootjes. Hij ontwierp niet alleen schepen, maar begeleidde ook de bouw ervan. Naar schatting zijn er zo’n 800 schepen van zijn tekeningen gebouwd. De meeste bekendheid heeft hij gekregen als ontwerper van de Gillissen Vlet, die in verschillende maten bij vele werven werden gebouwd, o.a. bij Valk uit Franeker en bij Dolman uit Muiden.

De bekende Valkvlet is bijvoorbeeld afgeleid van zijn oorspronkelijke ontwerp. Zo ook de Lindenkotter. Maar ook prachtige Kotters en meestal rondspant gejoggelde motorschepen zijn opvallende verschijningen op het water. Veel minder bekend zijn de sierlijke s-spant zeiljachtjes, die voor het merendeel ontworpen zijn vóór 1960. Theo Gillissen overleed in Leiden in 2002.

 

Vlet 1030