Trintella zeiljachten

De Trintella zeiljachten,  Een merk gebouwd in ‘s-Hertogenbosch op de jachtwerf Anne Wever. Kenmerkt zich door kernwaarden zoals luxe, vrijheid, zeewaardigheid, comfort, degelijkheid en kwaliteit. Rationele en emotionele waarden verenigd in één merk en verkocht aan klanten over de hele wereld.

Verschillende jachten van dit merk zijn tientallen malen rond de wereld gezeild en hebben van oost naar west en van noord naar zuid door veel klein en groot water doorkruist.

Geschiedenis

De oorsprong van het merk gaat terug naar 1959 toen Anne Wever enige tijd daarvoor de opdracht aan de bekende Nederlandse jachtarchitect Ricus van de Stadt had gegeven een kajuitkruiser te ontwerpen voor de Nederlandse binnen- en kustwateren. In 1958 arriveerde het eerste stalen casco op de werf en werd het door de beste timmerlieden vakkundig en zeer degelijk ingetimmerd en afgebouwd.  In 1959 werd het eerste jacht te water gelaten en op de HISWA Amsterdam aan het grote publiek getoond. Anne Wever moest voor deze boot een naam bedenken. Het werd de Trintel type l met de achtergrond dat er later meerdere en grotere typen zouden volgen. Trintel was de naam van een zandbank voor Enkhuizen in het IJsselmeer.

Begin jaren zestig groeide de markt voor kajuitzeiljachten sterk. Er was behoefte aan een goedkoper casco materiaal voor seriebouw dan staal. Polyester deed zijn intrede. Van de Stadt ontwierp een polyester versie van de Trintel. Anne Wever had behoefte om deze geheel nieuwe en moderne generatie polyester zeiljachten – weliswaar nog met de klassieke houten opbouw – een andere naam mee te geven. De naam Trintella deed zijn intrede voor deze boten en moet door een toevalstreffer zijn ontstaan.

In de administratie, teksten en brochures van de Trintel kwam met regelmaat voor: Trintel la. Dit ging dan over een Trintel, type la, het model met een doorgestoken roer. Iemand op de werf zag daar plots het woord Trintella in. De naam Trintella werd aan meerdere mensen voorgelegd en bleek beter uit te spreken dan Trintel. Met de introductie van het polyester casco model in 1964 werd voor het eerst de merknaam Trintella gebruikt. Deze naam zou altijd verbonden blijven aan het merk zeiljachten van Jachtwerf Anne Wever, later Trintella Shipyard uit ’s-Hertogenbosch.

Trintella 41