Aquanaut

Aquanaut Dutch Craftsmanship staat bekend om de bouw van stalen waterverplaatsende luxe motorjachten op hun werf in Sneek. Onder meer de serie Andante, ontworpen door Willem Nieland. De boot is al meer dan 60 jaar een begrip op het water. Dit merk bied bijna alles wat te maken heeft met het motorboot varen. In de lengtes van 7 tot 19 meter worden via zes modellijnen bijna 35 varianten van aanvang tot oplevering onder één dak gebouwd. De werf  hanteert de strengste kwaliteitsnormen en is als eerste jachtwerf in Nederland ISO 9001 gecertificeerd.

Aquanaut falliet

In 2022 heeft eigenaar Fimme Folmer noodgedwongen  het faillissement aanvragen. Door hoge staalprijzen en gebrek aan goede vakmensen moest het bedrijf de stekker eruit trekken. Dutch Craftsmanship had echter nog twee boten in aanbouw, waaronder een Aquanaut Privilege. Wat daarmee ging gebeuren, lag aan de curator.

Folmer zei: “De intentie is om ze door een ander bedrijf te laten afbouwen, maar dat ligt nog open.”

Doorstart

De werf heeft in april nog een order geboekt voor een Aquanaut European Voyager 1300. In dezelfde maand werd een Andante 380 OC opgeleverd. Ook presenteerde de werf tekeningen van  een nieuw model, de 13 meter Bellezza.
In juni werd een nieuwbouw Drifter Jubile 390AC in gebruik genomen door Charter & Service Sneek BV, een jachtverhuurbedrijf met een 15-tal jachten. Dit is een dochteronderneming van Fimme Folmer Beheer BV. Laatstgenoemde BV is ook hoofdaandeelhouder in Dutch Craftsmanship BV, Woudvaart Staalbouw BV en Woudvaart Yachting BV, alle gevestigd aan de Selfhelpweg 9 in Sneek.

Waarvoor worden de Aquanaut boten gebruikt?

De Aquanaut schepen worden in diverse varianten verhuurd vanuit Sneek. De gezellige stad Sneek is het middelpunt van de Friese meren, het unieke vaargebied met ongekende mogelijkheden. De werf van Aquanaut ligt op 5 minuten loopafstand van het centrum van Sneek. Er ligt steeds een flink aantal gebruikte schepen voor de wal bij de afdeling Aquanaut Scheepsbemiddeling.