With KMV Dromedille

With KMV Dromedille is sterke en onzinkbare jol-boot ontworpen en gebouwd in Noorwegen. In Engeland beter bekend als de Bonwitco. Modellen zijn KMV 265,  KMV 385,  KMV 400,  KMV 528,   KMV 1700.

Geschiedenis

De naam Bonwitco verwijst naar Bror With (1900-1985), een Noorse uitvinder en tevens verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn belangrijkste uitvinding was de Dromedile, een jol waarmee je kon roeien én zeilen doordat deze de voordelen van een planerende en waterverplaatsende romp had. De naam Dromodile verwijst hierbij naar de moeilijkheidsgraad van de uitvinding: net zo ingewikkeld als de kruising tussen een dromedaris en een krokodil. In 1964 ontving Bror With voor de With 400 de Noorse designprijs.

Normaliter dient een boot om te kunnen planeren een brede romp te hebben, zodat deze goed op het water kan liggen en minimale weerstand van het water krijgt. Echter, om goed uit het water te komen, is het nodig dat een boot snelheid maakt en dat trekt de spiegel juist weer in het water en verminderd daarmee de snelheid.

Bror With ontwierp een nieuw type romp, de Dromedile. Een unieke uitvinding die een vermindering van de weerstand bewerkstelligde waardoor boten met een lagere snelheid konden planeren. Kortom: er was minder vermogen nodig om dezelfde snelheid te bereiken! Dit verlaagde zowel de kosten van de motor als de algemene exploitatiekosten.

Dankzij de Dromedile romp hebben de Bonwitco-modellen brede bodems en een fijne spiegel, waardoor deze stabiel is en zeewaardig. Bovendien veroorzaken zij minder golven dan vergelijkbare schepen en kunnen zij gemakkelijker planeren. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde prestatieverbetering ongeveer 20% is. Je kunt er dus voor kiezen om een lichtere motor te gebruiken, de boot zwaarder te belasten of de snelheid te verhogen.

Nederland

In 2015 is de verkoop en productie van de With boten naar Nederland verplaatst. Na uitgebreide revisie en verbetering van de mallen wordt de With nu geproduceerd in Nederland door Offenga Polyester (Franeker).

With KMV Dromville 528