Yamaha

Yamaha buitenboordmotoren worden sinds 1960 gemaakt door Yamaha International Corporation als dochteronderneming van Nippon Gakki in Japan De eerste Yamaha buitenboordmotor “P-7” word uitgebracht samen de eerste Yamaha FRP-boot “CAT-21” en “RUN-13” met een pers introductie aan Lake Ashino.

Geschiedenis

In 1953 maakte Genichi Kawakami, oprichter van Yamaha Motor, een 90 dagen durende studie- en observatiereis door de Verenigde Staten en Europa. Hij had net de functie van president van het bedrijf had aanvaard. Tijdens de tour zag hij meerdere keren mensen genieten van hun tijd op het water en hij raakte ervan overtuigd dat maritieme recreatie ooit ook naar Japan zou komen. Nadat hij naar huis was teruggekeerd, kocht Kawakami een zeilcruiser om de belangrijkste aantrekkingskrachten van de maritieme vrijetijdsbesteding beter te begrijpen door het zelf te doen en te genieten van het zeilen op het Hamana-meer.

Zijn boot werd aangedreven door een buitenboordmotor van een vooraanstaand Amerikaanse merk welke regelmatig defect was. Toen stapte hij over naar een motor van Japanse makelij welke minder mechanische problemen had maar ook minder presteerde. Dat was het moment dat Kawakami vond dat zij zelf een motor moesten gaan ontwikkelen.

In 1960 werd eindelijk een marktrijpe buitenboordmotor voltooid. Het werd uitgebracht als de P-7, met een productieplan van 200 eenheden per maand. Dit markeerde het begin van Yamaha’s geschiedenis met buitenboordmotoren.

P3 Yamaha's gele hoed