Dufour

Dufour is de tweede bouwer van pleziervaartuigen in Frankrijk achter de Bénéteau-groep . De scheepswerf, opgericht in 1964 door Michel Dufour in La Rochelle heeft een productiesite in Périgny. Geoptimaliseerde rompvormen, rompstijfheid en volumineus cruising interieur maken de boot al gauw bekend in de zeilwereld.

Omdat Michel D. de grote schulden niet aankon, stond hij het terrein in 1976 over aan de industrieel Marcel Bich, oprichter van het bedrijf BiC.

In 1988 nam Olivier Poncin de noodlijdende Dufour & Sparks scheepswerf over, die hij omdoopte tot Dufour-jachten, de werven maakten een periode van ontwikkeling door. In 1994 nam Dufour de scheepswerf Dynamique over, die eersteklas plezierzeilboten bouwde in Andilly . De werf lanceert de ” Classic  ” -reeks  en lanceert de eerste volledig uitgeruste zeilboten.

In het najaar van 1996 kocht de Gibert marine scheepswerf het Gib’Sea merk.  In 1999 groeide de werf voor de vierde keer extern door de overname en ontwikkeling van Kelt ( White Shark ), een Bretonse sterrenbouwer gevestigd in Vannes. In augustus 2000 verkoopt  Olivier Poncin de werf aan zijn financiële partners.

Vanaf 2000 begon men aan een grote herstructurering. In Maart 2001, nemen de Italiaanse scheepswerven Cantiere del Pardo, de toonaangevende fabrikant van zeilboten in Italië onder het merk Grand Soleil, 43% van het kapitaal van Dufour over. De herstructurering wordt voortgezet met de verkoop van de Kelt-sterren aan het Siparex Sigefi-fonds in april 2001, de sluiting van twee van de vier productievestigingen en de verkoop van de sterfabrikant ACM in September 2001. In 2006 wordt het investeringsfonds Rhône Capital de meerderheidsaandeelhouder in het bedrijf. De Grand Large 405 is uitgeroepen tot Europese boot van het jaar 2010.

405 Grand Large