Wibo Zeilboten

De Wibo is een klasse van stalen zeiljachten, variërend in lengte van 6 tot 13 meter. Het zijn ruime jachten, meestal met een multi knikspant romp uit 3-4 mm staal, soms verzinkt ter voorkoming van roest. Tussen 1968 en 1987 werden verschillende types gebouwd. Het oorspronkelijke lijnenplan van de Wibo werd getekend door Bouw van Wijk. Latere versies zijn van de hand van scheepsontwerper EG van de Stadt.

De Wibo-serie werd gebouwd door de Woubrugse Jachtwerf G. van Wijk en Zoon en was een van de eerste seriematig gebouwde stalen kajuitzeiljachten. Totaal zijn er circa 2200 Wibo-zeiljachten gebouwd.

Wibo 8.30 van der Stadt

 

Verzinken:

Het verzinken beschermt zo bijvoorbeeld ijzer tegen de vorming van roest. Dit gebeurt op drie manieren, namelijk;

  • Doordat het oppervlak van het zink reageert met zuurstof in de lucht of water ontstaat er een oxidelaag, wat na een tijd het zink geheel afsluit voor zuurstof, de zogenaamde patinalaag. Hierdoor kunnen de zuurstofmoleculen het ijzer niet meer bereiken en geen roest-of oxidevorming veroorzaken.
  • Bij reactie met zuurstof vormen zich zinkoxiden, die daarbij uitzetten, zodat de beschermende laag goed afgesloten blijft door de kathodische werking van het zink.
  • De kathodische werking houdt in dat het zink zich opoffert voor het ijzer. Deze kathodische bescherming werkt alleen in waterige milieus en berust op het feit dat zink een lagere potentiaal heeft dan ijzer volgens de galvanische reeks. Daardoor blijven ook beschadigde plekken en boorgaten voor bouten en schroeven nog beschermd tegen roest.