Sea Doo waterscooters

Sea-Doo is de maritieme divisie van  Bombardier recreational products. Zij produceren recreatieve boten en waterscooters gevestigd in Valcourt, Quebec, Canada. De reeks boten en waterscooters wordt voortgestuwd door een hydrojet die het water onder de romp verplaatst.

Geschiedenis

een Amerikaanse advocaat, Clayton Jacobson,   een fervent motorfiets liefhebber, droomde van het creëren van een machine voor het waterskiën zonder te worden getrokken door een boot. De eerste versies waren van aluminium en het beweegbare stuur bestond niet. In 1967 werd hij ingehuurd door Bombardier Sneeuwscooter fabrikant, voor wie hij in 1968 een waterscooter, de Sea-Doo, creëerde.

Dit vaartuig had een ronde kiel en was klein in verhouding tot de lengte, waardoor het leek op een schildpad als de kiel onder water was. De verkoop kwam niet van de grond met een motor van slechts 18 pk, een slecht presterende kiel en mechanische betrouwbaarheidsproblemen.

Bombardier verliet het project in 1970. Ze gingen zich concentreren op zijn primaire markt, Sneeuwscooters. Zij gaven de rechten op de uitvinding terug aan Jacobson. Deze laatste werd vervolgens benaderd door Kawasaki Heavy Industries.  Jacobsen verkocht de gebruiksrechten voor zijn patent aan het bedrijf dat in 1973 de jetski ontwikkelde.

De SeaDoo werd in 1988 opnieuw geïntroduceerd door Bombardier tijdens een moeilijke periode voor het bedrijf, om zijn aanbod te diversifiëren. In 1994 werd de eerste Sea-Doo aangedreven door een hydrojet op de markt gebracht.

SeaDoo GTX

Model – RTX