Starlight

Starlight zeiljachten, ontworpen door Stephen Jones en gebouwd in Engeland. De 39 was de eerste die op de markt uitkwam werd gezien als de perfecte cruiser/racer.

“A yachtsman’s yacht” zo vatte Yachting Monthly hun beschrijving van de boot samen. Ontworpen en gebouwd door een ervaren team (Sadler), heeft het Starlight-assortiment nu een bijna “cult” -status gekregen.

De Starlight vertegenwoordigt, zoals ze doet, de allerbeste eigenschappen van hedendaags jachtontwerp – ruimte, hoge prestaties, onberispelijke zeegang en vooral het vermogen om efficiënt te werken op zee. Terwijl andere jachten van haar formaat sommige van deze kwaliteiten kunnen claimen, combineren maar weinig jachten alles, wat samen met haar constructienormen de Starlight een eerbetoon maakt aan haar ontwerper en bouwers”.

De rompen belichamen alle functies die nodig zijn om een snel en comfortabel  zeiltocht te bieden. Voorwaartse secties hebben een zachte U-vorm die een zachte beweging tegen de wind geeft, maar niet zo diep dat de boot tegen de wind ‘over haar neus struikelt’. 

Om te begrijpen wat de Starlights zo speciaal maakt, is het noodzakelijk om enkele van de meer belangrijke ontwerpkenmerken van dichtbij te bekijken. Een belangrijk element in het Starlight-concept is de loden kiel die is vastgeschroefd aan een diep gevormde GVK-stomp. De ballastverhouding is meer dan 40% en dit hoge percentage van het totale bootgewicht, zo laag mogelijk geplaatst, zorgt voor een uitzonderlijke stijfheid en oprichtend moment. De boten kunnen daardoor meer zeil voeren en sneller varen; ook in extreme omstandigheden, wanneer de meeste jachten het zeil zodanig moeten verminderen dat ze de wind op hun romp nauwelijks kunnen overwinnen, blijven de Starlights krachtig naar de loef drijven.

Starlight 39

Starlight 39