Wat is een Spitsgatter?

Een Spitsgatter dankt zijn naam aan zijn vorm van de romp. Een rompvorm die  zowel de voor- als achtersteven spits is maakt deze zeewaardig en daarom is dit model zeer geschikt om veilig te kunnen varen op golvend water over grote afstanden, zoals bijvoorbeeld  de Waddenzee.

Geschiedenis van de Spistgatter,

Colin Archer  was een van de belangrijkste jacht- en scheepsconstructeurs. Hij woonde in Noorwegen, waar hij als scheepsontwerper en botenbouwer grote naam maakte. Zijn schepen kenmerken zich door bijzondere stabiliteit en zeewaardigheid. Een van de bekendste door hem gebouwde schepen is de Fram, waarmee de Noorse onderzoeker Fridjof Nansen en later Roald Amundsen de Arctis en Antarticus onderzochten. De Fram is nu geconserveerd in het Frammuseum op Bygdoy in Oslo.

Toen Colin Archer op 89-jarige leeftijd overleed, had hij meer dan 200 schepen, 70 jachten, 60 loodsboten, 14 reddingsschepen en 72 andere watervoertuigen gebouwd. De door hem geprefereerde scheepsvorm was de Spitsgatter, aangezien dit type met een gemiddelde gaffeltuig een zeer hoge zeewaardigheid behaalt. Jachten van dit soort worden ook Colin-Archer-type genoemd.

Spistgatter achtersteven  Spitsgatter voorsteven