Motorboten

Een mechanisch voortgedreven vaartuig dat wordt aangedreven door een of meerdere motoren, waarbij de voortstuwing als regel wordt verkregen door een onder water draaiende propeller(s)

Een motorboot is meestal niet zo lang en wordt vaak gebruikt om in rond te varen over rivieren of plassen. Het sturen gaat bij een kleinere boot rechtstreeks door de motor te draaien. Bij een grotere boot wordt vaak een mechanisch stuursysteem gebruikt, waarbij een stuurwiel en roer kan worden gebruikt.

Zodra de motorboot sneller kan varen dan 20 km per uur, is het een snelle motorboot en moet dan geregistreerd worden. Bij grotere snelheden drukt de boot zich uit het water (planeren), wordt de waterverplaatsing veel kleiner en heeft hierdoor veel minder weerstand. Deze soort motorboten wordt speedboten of speedboten genoemd. Kenmerkend is de vlakke achterkant, waardoor het water niet aan de romp blijft kleven bij hoge snelheden. Zowel de boot als de bestuurder moeten dan aan een aantal eisen voldoen. De bestuurder moet dan een persoonlijk geldig vaarbewijs kunnen overhandigen, de boot moet voorzien zijn van een dodemansknop/schakelaar (deze knop/schakelaar zorgt ervoor dat de motor(en) automatisch uitgeschakeld wordt(en) als de gebruiker onwel wordt of van de bedieningspost valt), de boot moet geregistreerd zijn en een bijbehorend, duidelijk op de romp zichtbaar) registratienummer voeren, de inzittenden moeten allen een zwemvest dragen, de boot moet uitgerust zijn met minimaal 1 brandblusser.

Er zijn in Nederland diverse populaire typen motorboten. In de eerste plaats zijn dat de kajuitboten met weinig diepgang, variërend van 7 tot en met 25 meter, en waarop minimaal 4 volwassen mensen kunnen overnachten. Deze kunnen gemaakt zijn van staal maar ook polyester is erg populair. Dit type boot is geschikt om over praktisch alle vaarwegen van Nederland te varen.

Motorboot